KAISA KÄÄRMEMAA
Esitystaide:
ANOMALIA MINING
Kaivanto Kollektiivin: “Anomalia Mining” on kuunteleva, vastavuoroinen ja tutkiva esityssarja kaivoskietoutuneisuuden äärellä. Anomalia Mining on mielen arkeologiaa. Laskeudumme tajuntamme arkaisille poikkeaville kerrostumille, mielen anomalioille.
Työskentelymme aikana tutkimme ekosomatiikan ja väkivallattomuuden avulla mm. kaivosmyyttejä, pimeyttä, outouttamista ja maanalaisuutta.
Työskentelemme Koneen Säätiön apurahalla 2024-2025 mm. Outokummussa ja Helsingissä.
MYTOPOEETTINEN ANATOMIA
Mytopoeettinen anatomia on Kaisan taiteellinen tapa jäsentää oppimaansa somaattista materiaalia ja erityisesti kokemuksellisen anatomian opintojaan. Kaisa opiskelee Satu Palokankaan SOLU koulutuksessa somaattiseksi liiketerapeutiksi.
Mytopoeettinen anatomia sisältää kirjoituksia, liikekieltä ja performansseja.
2024-2025
HÄNTÄOLENTO
Hän/Häntä/tä?
Häntä Olento (pron Hän/Häntä/tä?)
oli Kaisa Käärmemaan live-in performanssi 15.3.2023- 30.5.2024. Yli vuoden mittaisen performanssin aikana Kaisa piti häntää kaikkialla missä liikkui tuona aikana. Kosmosfestivaaleilla 2023 hännän kadottua performanssin sisälle muotoutui vielä toinen "Missä olet häntä" performanssi,kun häntä etsittiin festivaalialueelle laitettujen julisteiden kautta. Käärmemaa tutki hännällisenä olentona normien rikkomista, häntäanomalioita ja hännällisyyden poliittisuutta. Performanssin jälkeen Kaisa hiljalleen toipuu häntädysforiasta.
Kuvat Iida Liimatainen
ASTRAALIHÄNTÄ
Astraalihäntä on Kaisa Käärmemaan ja Ville Kalevan musiikkia ja performanssia sisältävä teos. Käärmemaa ja Kaleva luovat yhdessä osallistavia, improvisoituja musikaalisia matkoja joissa katsojat saavat päättää teeman ja paikan ja osallistua myös äänien ja samplejen tekoon. Esitys siis muotoutuu kunkin yleisön mukaan ja on joka kerralla täysin uniikki ja se muotoutuu hyvin sekä lapsi- että aikuisyleisölle. Syksyllä 2024 esitys kiersi Whaaat?!? nimellä Päijät-Hämeen kouluissa osana Lahden Kaupungin kulttuuritoimen Efekti kulttuurikiertuetta.
KUPLA KOPLA
Kupla Kopla on performanssiryhmä, joka koostuu ammattiesiintyjistä ja tanssijoista eri puolilta Suomea. Saippuakuplien lisäksi se hyödyntää fyysistä teatteria, katuteatteria sekä tanssia. Kupla Koplan tarkoitus on tuoda iloa ihmisille sekä jättimäisten ja runsautta henkivien saippuakuplien että värikkäiden asujen ja kohtaavien klovnimaisten hahmojen kautta. Kuplakopla on esiintynyt erilaisissa tapahtumissa, festivaaleilla sekä Turun Kaupungin Pop-Up Taiteen kärkihankkeessa vuonna 2023. Vuonna 2024 Kupla Kopla performanssi nähtiin mm. Mitäs Mitäs festivaaleilla, Kosmos festivaaleilla sekä Wibes festivaaleilla. Vuonna 2023 Kupla Kopla esiintyi Turun Pop-Up taiteen kärkihankkeessa esiintyen ympäri Turkua eri lähiöissä, leikkipuistoissa, syrjäkadun kuppiloiden edessä, lähiöiden keinujen vieressä sekä ostareilla.
Valokuvat: Nalle Elmgren
LOUHOKSEN LUMO
Louhoksen Lumo oli paikkasidonnainen, osallistava esitys Kolarissa, Hannukaisen vanhan kaivoksen sivukivikasoilla, kesällä 2022.
Sen toteutti Kaivanto Kollektiivi. Kaivanto -kollektiivi tutki kaivoskulttuuriin liittyvää kommunikointia ja sen aiheuttamaa konfliktia Länsi- Lapissa, Kolarissa. Hankkeen aikana tutustuttiin paikalliseen kaivosyhtiöön sekä sen kannattajiin ja vastustajiin kuljettaen tapaamisissa vahvasti mukana myötäelävää, väkivallatonta vuorovaikutusta. Mustavalkoisuuden sijaan pyrimme ymmärtämään eri osapuolia myös omaa arvomaailmaamme haastaen ja hahmottamaan laajaa systeemistä näkökulmaa suhteessa kaivoskeskusteluun. Esitys toteutui paikalla, jonne suunnitellaan tulevaa Hannukaisen avolouhosta.
Esitys tavoitti paikallisia kaivosta vastustavia aktivisteja, nuoria, kuntalaisia sekä kaivosyhtiön henkilökuntaa.
Kuvat: Otto Ponto
MINERAALIN KOSKETUS
Videoteos
Mineraalin kosketus - Mineral Touch -videoteos valmistuu 2025 (16:9, sound stereo)
Mineraalit Kupari, Kulta ja Magnetiitti syntyvät ja elävät hiekkakuoppa-aavikolla ja päätyvät mineralisoituneeksi kerrokseksi, joka tulevaisuudessa louhitaan ja rikastetaan ihmisen käyttöä varten.
Käsikirjoitus, Ohjaus, Kuvaus, Leikkaus- Ninni Korkalo
Äänisuunnittelu - Kaisa Käärmemaa
Esiintyjät - Jussi Salminen, Kaisa Käärmemaa, Noora Kauppila
Valokuvat: Ninni Korkalo
KESKENERÄISTEN OLENTOJEN RITUAALITELTTA
Keskeneräisten Olentojen Rituaaliteltta oli immersiivinen esitys joka esitettiin Viikin japanilaisessa puutarhassa keväällä 2020. Covid-pandemian vuoksi esitys jalkautui teltasta ympäri puutarhaa ja siitä tuli Rituaaliteltan sijaan Rituaalipuutarha. Puutarhassa oli viisas nukke, sirkusartisti, oopperalaulaja, viulua soittava Butoh taiteilija, terapiapeura, karjalainen itkijänainen ja erilaisia ritualistisia pisteitä, joissa osallistuja-katsojat pystyivät halutessaan kanavoida eri tunteitaan kuten kiukkua, surua tai ihmetystä. Esitys alkoi ja loppui jaettuun rituaaliin jotka fasilitoitiin turvallisemman tilan periaatteita hyödyntäen.
Valokuvat: Heidi Kotilainen
NUKKEMUSIKAALI II-NYKYAIKA
Nukkemusikaali 2 toteutettiin Teatteri Vanhan Jukon "halko" lyhytproduktiona. Se oli Teatteri Vanhan Jukon, Nukketeatteri Niveltämön ja Lumos-kvartetin yhteistyö. Siinä pureuduttiin nykyaikaan ja työryhmän tuntemuksista suhteessa moderniin aikaan. Mitä yhteistä on dinosauruksilla ja kireisillä nykyajan ihmisillä? Mitä sanomista asiaan on pyyllä? Esityksen teemat koskettivat tulevaisuudenpelkoa, maailmantuskaa, dinosauruksia, rakkautta ja sydän avoinna elämistä.
Esitystä tuki Taiteen edistämiskeskus.
Ohjaus,dramaturgia: Kaisa Käärmemaa
Lavalla: Linda Wallgren, Ilmari Myllynen, Terhi Tuomikko, Maria Nissi, Mari Pitkänen ja Kaisa Käärmemaa
Musiikit: Lumos-kvartetti, Ilmari Myllynen, Kaisa Käärmemaa ja työryhmä
NUKKEMUSIKAALI
Pikakelaus Valkoisen miehen historiaan
Nukkemusikaali oli aikuisille ja nuorille suunnattu Nukkenäytelmä jonka keskiössä olivat musiikki, nuket sekä Euroopan historia, huumoria unohtamatta. Se kertoi Euroopan historian pikakelauksella Antiikin Kreikasta ristiretkiin ja teollisesta vallankumouksesta toiseen maailmansotaan — nukeilla esitettynä, musiikin säestyksellä ja mustalla huumorilla parodioiden, lähestulkoon sanattomasti.
Esitystä tuki Taiteen Edistämiskeskus ja se esitettiin Lahden Kaupunginteatterissa 2017. Vuonna 2018 se vieraili Orimattilan teatterissa, Musiikkiteatteri Kapsäkissä sekä kansainvälisillä nukketeatterifestivaaleilla Sampossa.
Kuvat: Rami Rusinen
PERHE
Mafiaparodia Lahesta
Nukketeatteri Niveltämön klassinen mafiaparodia Perhe kertoo lahtelaisesta alamaailmasta nukketeatterin keinoin, huumorilla ja verellä höystettynä. Perhe on eeppinen kunnianosoitus mafiaelokuville, kieli poskessa tehty splatter-parodia mafiamaailmasta, veristä nukketeatteria aikuisille. Perhe esitettiin Teatteri Vanhassa Jukossa 2013.
Ohj. Markus Karekallas.
Käsikirjoitus: Markus Karekallas ja Kaisa Käärmemaa (ent Nuuttila)
Näyttelijät: Ilmari Myllynen, Kaisa Käärmemaa, Nestori Hellgren, Anssi Hyvönen, Annukka Korkala, Mario Gualandi, Annika Arasola. Musiikki: Ilmari Myllynen
Kuvat: Santtu Laine
Musiikki: